FORSIDE ¦ OM KLUBBEN ¦ LØB ¦ TRÆKHUNDE ¦ FOTOGALLERI ¦ LINKER
 

 

 

 

 

Kom i gang

 

 

For mange hundeejere kan det være svært at komme i gang med en ny aktivitet. På denne siden er der derfor lidt information om hvilket udstyr du skal bruge, hvordan du lærer hunden at trække og hvordan træningen foregår. Siden henvender sig hovedsagligt til dem som skal starte med at lære sin hund at trække for første gang.  Skulle du og din hund have lyst til at deltage i løb, så kan du læse mere om de forskellige løbsklasser her.

 

Hvad skal jeg bruge?

1. En hund.

Hunden kan være lille eller stor. Den kan være renraset eller uden papirer. Nogle hunde løber hurtigt, mens andre er stærke og løber langsomt. Det vigtigste er at hunden har lyst til at trække. Mange jagthunde og andre brugshunde vil nyde at blive aktiveret som trækhunde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Træksele.

For at komme i gang skal man bruge en træksele. En sådan sele sidder tæt til hundens krop, og når hunden trækker vil belastningen fordeles over et større område på hunden. På billedet vises en

x-back nomesele.

 

 

 

 

 

 

3. En elastisk line.

Mange hunde vil efterhånden som de lærer at det er sjovt at løbe, starte med et rykk. Ved at bruge en elastisk line bliver starten mere behagelig både for hund og ejer.

 

 

 

 

 

 

4. Mavebelte.

Dette er nødvendigt hvis du skal løbe med en hund der trækker. Et mavebelte sørger for at trækbelastingen fordeler sig over et størst muligt område af løberens ryg.

 

 

5. "Køretøj".

For at hunden skal være en trækhund skal den trække noget. Det kan være en løber som har hunden festet i mavebeltet. Det er også muligt at fæste den elastiske linen til en cykel (eksempelvis en mountainbike), sparkecykel eller en vogn.

 

Når hunden skal trække en cykel, fæstes den elastiske linen foran på cykelen. En cykel giver mulighed for at hjælpe hunden når det går opad.

 

Hunden fæstes også foran på en sparkecykel, og som ved en almindelig cykel har ejeren muligheden for at hjælpe hunden.

 

Også på en vogn fæster man hunden foran. Mange vogne er forholdsvis tunge, så dette "køretøj" er mest aktuelt for dem der har flere end to hunde.

 

6. Hjelm, briller og handsker!

Dette udstyret er nødvendigt som en minimum af sikkerhedsudstyr!

 

Når man så har det rigtige udstyr starter træningen:)

 

 

 

Hvordan lærer jeg hunden at trække?

Start med at give hunden selen på. Når hunden virker fortrolig med den kan man stille sig ved siden af sin cykel, hvis det er den man vil bruge som "køretøj". Nogle hunde kan synes, at cykelen er lidt farlig, og i så tilfælde vil det være en god ide at bare gå med hunden ved siden af cykelen. Husk at opmuntre hunden og rose den når den gør det du gerne vil have den til. Efterhånden som hunden vender sig til cykelen kan man cykle afsted. Måske ikke mere end et par hundrede meter de første gange. Øg gradvis distancen og hastigheden, men husk at hunden hele tiden skal synes at det er sjovt!

 

Hvordan foregår træningen?

Generelt siger man, at trækhunde kan trænes når der er under 15 varmegrader. Det vil også være en fordel at give hunden nogle deciliter smagstilsat vand 2-3t inden man skal ud og træne. Dette sikrer at væskebalancen er bedst muligt. Under træningen skal man huske at være opmærksom på sin hund og holde øje med, om den ser ud til at have det for varmt, virker træt eller på anden måde ikke er som den plejer. I så tilfælde skal man stoppe med at træne. Husk at træningen hele tiden skal være på hundens premisser!

 

Efterår og vinter:

I efteråret starter sæsonen. Når man har lært hunden at trække starter selve konditionstræningen. I starten vil en runde på omkring  3 km være passende. Efterhånden som hunden får bedre kondition kan man øge distancen, men ikke med mere end en halv til en hel kilometer om ugen. Det kan anbefales at træne hunden hver anden dag, for på den måde får den mulighed for at restituere mellem træningsturene. I starten af sæsonen kan man med fordel sørge for at hunden holder et lavere tempo end i slutningen af sæsonen. Ved at hunden traver (eller galloperer langsomt) ved sæsonstart styrkes led og muskler, og på den måde kan hunden undgå skader når den senere i sæsonen løber i galop.

 

Forår og sommer:

I løbet af efteråret og vinteren har hunden fået en kondition, hvor den måske er vandt til at løbe 10 km flere gange om ugen. Løbssæsonen er slut, og træningen nedtrappes derfor gradvis til 3 km. Hunden kan sagtens blive ved med at træne denne disance hen over sommeren, men husk at lægge træningen til de kølige morgener eller aftener. På de varmeste dage kan man beskæftige hunden eksempelvis ved at den løber løs, gå ture, lydighedstræning og svømning.

 

Løbsansvarlig:

Jess Larsen

Tlf.: 98 31 16 87
E-mail: indland@sleddogs.dk

 

Ønsker du at blive medlem? Kontakt:

Linn K. Øverland

Tlf.: 28 45 84 29

E-mail:

kasserer@sleddogs.dk

 

Webmaster

 

 

sleddogs.dk ©

De fleste af billederne på hjemmesiden er taget af klubbens medlemmer. Dersom du ønsker at bruge nogle af de billeder, der ligger på hjemmesiden, bedes du kontakte webmaster.

 

Dansk TrækhundeKlub